Fauna en flora

De beek

Het park is over de gehele lengte overgestoken door de Creek of Hope, die zijn bron in het midden van een weide van de Haute Sarte ontleent. Door het betreden van het Tihange-bos, begeeft het eerst het domein van het kasteel van Fond l’Evêque, eigendom van de Tibetaanse monniken (Yeunten Ling Institute).

Het is na een paar meter in het hout van Tihange dat het ons huis binnenkomt en opent op een kunstmatige vijver. Het hele jaar door wisselen vogels en andere dieren elkaar af in dit voedselreservaat.

Zo zijn we eind februari blij met het lied van kikkers en padden die de eierlegging in de vijver aankondigen. Later zullen we het genoegen hebben om deel te nemen aan de verloving van de wilde eenden die er elk jaar nestelen.

Maar men zal tot juli moeten wachten vooraleer mallard-moeder ons zijn eedjes komt voorstellen wanneer zijn het riet verlaat om de beek en de tuin in bezit te nemen.

De vijver dient ook als voorraadkamer voor reigers en een groot aantal vogels, waaronder een prachtige ijsvogel. Het is ook in de buurt van het water dat twee of meer kraag slangen koesteren in de zon.

Voorbij onze tuin voedt de beek van Bonne Espérance het oude openbaar wasplaats aan de voet van de straat “Les Golettes”. Daarna voed de beek nog een aantal vijvers die door de plaatselijke bewoners waren ontwikkeld voordat hij in de Maas terecht komt.

Ruisseau du Château de Bonne-Espérance


Het beukenbos

Dit massief met uitzicht op het kasteel werd in de jaren 1920 door de familie Loën Enschede geplant en bestaat uit 2 cirkels van 8 grote paarse beuken.

Deze rustruimte biedt een prachtig uitzicht op de tuin en het kasteel. Verderop zien we het ballet van windturbines aan de andere kant van de Maas evenals het begin van de Haspengouw.

La hêtraie du château de Bonne Espérance


De oude linde

De duizenden takken vormen een prachtige schuilplaats om ons te beschermen tegen de regen of de stralen van de zon. In bloei draagt de wind zijn parfum naar de binnenplaats van het kasteel terwijl de bijen bezig zijn met de pollenoogst.

Vieux tilleul du Château de Bonne-Espérance


De tulpenboom van Virginia

Het is een Amerikaanse inheemse boom van bijna 30 meter hoog. Hij is meer dan een eeuw oud. In de lente is het versierd met mooie gele bloemen die op tulpen lijken. Zoals u tijdens uw wandeling zult zien, zien de bladeren er ook uit als tulpen.


De bron

Aan de onderkant van de tuin, hij oogsten de wateren van de naburige weilanden. Zelfs in het geval van grote droogte is water altijd aanwezig.


De ram pomp

Rond de jaren 1900, vóór de aanleg van de gemeentelijke watervoorziening, werd het water van de beek door een wateromleiding aan de andere kant van de tuin geleid. Een buis in gegoten staal bracht het water naar de rampomp, die het 15 meter hoog naar een reservoir in de kleine Balat-toren stuurde. Dit water voedde vervolgens alle kranen van het kasteel.


De tuin

De hele tuin wordt ook gewaardeerd door herten. Huguette de chevrette komt daar in juni baren en blijft daar een groot deel van het jaar voor de opleiding van haar reekalfjes.

Momenteel is de bovenste vijver slibachtig en wacht op de hand van de mens. Aan de andere kant, als het vandaag is, vooral een rietveld, is de biodiversiteit er ook verzekerd.

Huguette la chevrette du jardin château de Bonne Esperance


Salamanders

Sinds we het grote bassin voor het kasteel hebben hersteld, vielen de salamanders de plaats binnen. De fontein wordt veroordeeld tot zwijgen om te voorkomen dat deze zelfde salamanders door de pomp worden gezogen en geplet. We gaven de voorkeur aan het voortbestaan van salamanders en jonge kikkers in plaats van een prachtige stroom water …