Bouwstijl

Noordgevel

Façade nord du Château de Bonne Espérance

Soleil sur la façade sud

Vandaag de dag erg sober op het eerste gezicht, maar erg mooi als we kijken naar de plannen van architect F.M. Brismoutier.

De vierkante toren domineert het gebouw. Hoogstwaarschijnlijk, gezien de dikte van de muren, zijn de basissen voorafgaand aan de reconstructie van het kasteel door Alberto Audace.

De toren is afgedekt met een zeshoekige top. Op de voorgevel zien we 3 kalkstenen panelen.

De eerste gebeeldhouwde kalksteen is gestempeld met het wapen van Alberto Audace (1588).

De tweede kalksteen stelt het wapen van prins-bisschop Ernest van Beieren voor terwijl de derde het wapen van het Heilige Germaanse Rijk toont met aan beide kanten een kruis van Sint Andreas in zwarte geglazuurde bakstenen.

Op het hoogste niveau, een kruis getekend met 4 ruiten uit wit geglazuurde bakstenen bovenop een zon van kalksteen omsingelt met zwarte bakstenen.

Laten we niet vergeten dat het kasteel door de eeuwen heen vele transformaties heeft ondergaan. Dus: de vensters met verticale raamstijlen op de begane grond – nog steeds aanwezig in de vierkante toren – zijn vervangen door grote ramen.

Zuidgevel

Façade sud du Château de Bonne Espérance

Lune sur la façade nord

In tegenstelling met de noordgevel staat er boven op de zuidgevel van de toren een maan omringd met witte bakstenen.

Boven de voordeur geeft een vierkant grote kalksteen met het wapen van Albert Audace het bouwjaar van het gebouw aan: 1588.

De oculi op de eerste verdieping galerij werden dichtgemetseld en vervangen door kruisende ramen. Op de begane grond werd de galerij gesloten door een centrale deur met aan weerszijden drie ramen.

Met het binnenkomen van de geplaveide binnenplaats bekent als de commons, ziet men rechts het gebouw met de zadelkamer en de stallen.

Deze constructie dateert uit de late negentiende eeuw en werd door de familie Hecking gebouwd. Aan de andere kant, aan je linkerhand, aan het einde van het hoofdgebouw, staat nog een kleine vierkante toren.” Baron de Loën d’Enschede gaf in de jaren 1920 deze opdracht aan de architect Balat”
Dit torentje huisvest een watertank gevoed door de ram pomp van de tuin. Dit water werd vervolgens door de hele woning herverdeeld.

We nodigen u uit om het boek “Het monumentale erfgoed van België – Wallonië – 15 – Luik – Entiteit van Hoei” te raadplegen voor meer theoretische details over de verschillende elementen van het gebouw.